Βρίσκεστε εδώ:

Οστρακιά

  • Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 15:09
  • Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου

small.jpg

Η οστρακιά μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερη σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Οφείλεται σε ένα μικρόβιο, τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, τον βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα ή που υπάρχουν πάνω σε αντικείμενα πχ παιχνίδια. Από την στιγμή που θα μπει στον οργανισμό, απαιτούνται 1-4 ημέρες (σπάνια 7 ημέρες) για την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αρχικά, προκαλεί φαρυγγίτιδα με υψηλό πυρετό, πόνο στον λαιμό, πονοκέφαλο, διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού και ίσως εμέτους και πόνο στην κοιλιά. Οι αμυγδαλές είναι κόκκινες, διογκωμένες και καλύπτονται από πύον. Σε 1-2 ημέρες εμφανίζονται πολύ μικρά σπυράκια σαν κεφαλή καρφίτσας, αρχικά στον λαιμό, τις μασχάλες και στις βουβωνικές περιοχές, που σε μία ημέρα επεκτείνονται και μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα. Το πρόσωπο είναι κόκκινο, αλλά η περιοχή γύρω από το στόμα είναι ωχρή. Η γλώσσα αρχικά είναι άσπρη και μετά από μερικές ημέρες έντονα κόκκινη. Γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να εμφανιστούν κόκκινες γραμμές, που ονομάζονται γραμμές Pastia.Το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί σε 3-4 ημέρες και σε 1 εβδομάδα μπορεί να παρατηρηθεί “ξεφλούδισμα” του προσώπου, των παλαμών και των δακτύλων για 5-10 ημέρες.

Η διάγνωση της οστρακιάς γίνεται από τον παιδίατρο βάσει των συμπτωμάτων του παιδιού και επιβεβαιώνεται με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος ή με τεστ γρήγορης ανίχνευσης του στρεπτοκόκκου (strep test).

Η θεραπεία γίνεται με την λήψη αντιβιοτικού για 10 ημέρες. Παράλληλα, βοηθούν τα αντιπυρετικά, οι γαργάρες για τον λαιμό, η χρήση κατάλληλων καλλυντικών για το δέρμα, η λήψη άφθονων υγρών και μαλακών τροφών και η ανάπαυση μέχρι την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών σε μερικές εβδομάδες από την εμφάνιση του εξανθήματος, όπως ο ρευματικός πυρετός και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα.

Η οστρακιά δεν αφήνει μόνιμη ανοσία, που σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να την ξαναπεράσει στο μέλλον. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή της. Για την αποφυγή της μετάδοσης συνιστάται η απομόνωση του άρρωστου παιδιού και ο καλός καθαρισμός των αντικειμένων που χρησιμοποιεί μέχρι να λάβει για 2 ημέρες αντιβίωση, όπως επίσης και καλό πλύσιμο των χεριών των ατόμων που το φροντίζουν.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δήμητρα Ράπτη Δελημήτρου
Ειδικός Παιδίατρος, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
ΚΑ' Φεβρουαρίου & Κύργιου 2, 2ος όροφος (Πάνω από την Εθνική Τράπεζα)
Περιοχή Τζαμί Καλούτσιανης
Ιωάννινα, Τ.Κ. 45221
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: raptidim@gmail.com
Τηλέφωνο: 2651072602
Κινητό: 6979674754
http://www.raptidimitra.gr

Ωράριο

Δευτέρα: 10.00-13.00,
Τρίτη:  10.00-13.00 & 18.00-20.00,
Τετάρτη: 10.00-13.00,
Πέμπτη: 
10.00-13.00,
Παρασκευή: 
10.00-13.00 & 18.00-20.00