Βρίσκεστε εδώ:

Πρέπει να με βλέπει το παιδί μου γυμνό;

  • Τελευταία ενημέρωση : Δευτέρα, 27 Μαϊος 2019 14:47
  • Γράφτηκε από τον/την Δήμητρα Ράπτη-Δελημήτρου

family.jpg

 Σχεδόν όλοι οι γονείς αναρωτιούνται, αν επιτρέπεται να τους βλέπει το παιδί τους γυμνούς και μέχρι ποια ηλικία. Η απάντηση εξαρτάται από το πως νιώθουν οι ίδιοι. Μερικοί είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τη γυμνή έκθεση και θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος για να διδάξουν στο παιδί την αποδοχή του σώματός του. Άλλοι αισθάνονται άνετα μόνο όταν πρόκειται για παιδί του ίδιου φύλου. Τέλος, κάποιοι θεωρούν, ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκληθεί σύγχυση και πρόωρη σεξουαλική αφύπνιση.

Έως περίπου την ηλικία των 2 ετών τα παιδιά δεν δίνουν σημασία, στο αν κάποιος φοράει ρούχα ή όχι. Από την ηλικία των 3 ετών αρχίζουν να παρατηρούν το σώμα τους. Κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να εκδηλώσουν με διάφορους τρόπους την αντίδρασή τους στο γυμνό σώμα των γονιών (όπως χαμόγελα ντροπής, νευρικά γέλια, κάλυψη των ματιών με τα χέρια) ή να εκφράσουν τις απορίες τους σχετικά με τη διαφοροποίηση αντρών-γυναικών.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε ένα κοινό τρόπο αντιμετώπισης. Λαμβάνοντας υπόψιν την ωριμότητα του παιδιού σας, συζητήστε για την ανατομία και τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, χρησιμοποιώντας κατάλληλα για την ηλικία του εικονογραφημένα βιβλία. Διδάξτε του τον “κανόνα των εσωρούχων” σύμφωνα με τον οποίο “θα πρέπει να ξέρει ότι το σώμα του τού ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει ή να το χαϊδέψει χωρίς την άδειά του”.

Επίσης, εξηγήστε του την σημασία του προσωπικού χώρου μέσα στο σπίτι για όλα τα μέλη της οικογένειας και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται, όπως το να χτυπάει την πόρτα του υπνοδωματίου σας ή την πόρτα του μπάνιου. Παραμείνετε ψύχραιμοι, αν σας δει τυχαία γυμνούς. Ζητήστε του ήρεμα, να βγει από το δωμάτιο, μέχρι να ντυθείτε. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε την μεταφορά λάθος μηνυμάτων ντροπής ή ενοχής για το γυμνό σώμα.

Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη, μη τυχαία, γυμνή έκθεση σας σε παιδί μεγαλύτερο των 3 ετών, γιατί μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, σύγχυση, αμηχανία, αίσθημα κατωτερότητας.

Σεβαστείτε την θέληση του παιδιού για τη δική του γυμνή έκθεση. Μην το πιέζετε για παράδειγμα να κάνει γυμνό μπάνιο στη θάλασσα ή να αλλάζει ρούχα μπροστά σε κόσμο.

Κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή για την εξοικείωση των παιδιών με το γυμνό σώμα. Το σωστό ή λάθος διαμορφώνεται βάσει των αντιλήψεων των γονέων (και του βαθμού που αυτές επηρεάζονται από τις κοινωνικές πεποιθήσεις) αλλά και της εικόνας που έχουν για το σώμα τους. Με άξονα την συμπεριφορά και την ωριμότητα του παιδιού και με υπομονή σίγουρα θα βρείτε το δρόμο που οδηγεί στην ορθή και απενοχοποιημένη ψυχοσεξουαλική ανάπτυξή του. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δήμητρα Ράπτη Δελημήτρου
Ειδικός Παιδίατρος,
Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC)  
Παιδικής Διατροφής (PGPN Boston) &
Βρεφικής Διατροφής (ENS Munich)
Ευαγγελιστρίας 4, Γρεβενά
Τηλ. 2462091341, 6979674754
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: raptidim@gmail.com
http://www.raptidimitra.gr &
https://thilazoume.gr/

 

Ωράριο

Λόγω των συνθηκών:

  • Το ιατρείο λειτουργεί ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • Τα παιδιά θα προσέρχονται με ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΥΝΟΔΟ, που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και ΧΩΡΙΣ τα αδερφάκια τους.
  • Ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ