Η ιατρός

Η Δήμητρα Ράπτη είναι παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του δικτυακού χώρου είναι η προώθηση του θηλασμού και η καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και τους συναδέλφους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις-τα λεγόμενα κρεατάκια- είναι μάζες λεμφικού ιστού, που βρίσκονται στον ρινοφάρυγγα, δηλαδή μεταξύ της μύτης και του πίσω μέρους του λαιμού, πίσω από τις αμυγδαλές. Δεν είναι ορατές από το στόμα. Συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων.

 

Είναι παρούσες από τη γέννηση, αυξάνουν σε μέγεθος μεταξύ 3 και 8 ετών και στην συνέχεια συρρικνώνονται. Στους ενήλικες έχουν υποστραφεί πλήρως. Σε ορισμένα παιδιά λόγω επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων ή αλλεργιών, μεγαλώνουν αρκετά και αποφράσσουν την μύτη ή και την ευσταχιανή σάλπιγγα, το σωληνάκι που αερίζει το αυτί.

 

Τα συνήθη συμπτώματα από την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι:

  • Προβλήματα ύπνου, ροχαλητό, υπνική άπνοια (διακοπή της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου) με πιθανή επιβάρυνση της καρδιάς και των πνευμόνων. Το παιδί μπορεί να δείχνει συχνά κουρασμένο ή να παρουσιάζει υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο.

  • Βουλωμένη” μύτη, ελαττωμένη όσφρηση, βήχας όταν η συσσωρευμένη βλέννη φθάνει στο λαιμό και τον ερεθίζει.

  • Συχνές λοιμώξεις: αδενοειδίτιδες, ρινίτιδες, φαρυγγίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες

  • Αναπνοή μόνο από το στόμα με αποτέλεσμα ξηροστομία, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, μη ικανοποιητική σωματική αύξηση. Επίσης, παρατηρούνται διαταραχές στη ανάπτυξη της γνάθου και της οδοντοφυΐας. Το σχήμα του προσώπου είναι πιο μακρόστενο. Πρόκειται για το λεγόμενο “αδενοειδές προσωπείο”.

  • Διόγκωση στους λεμφαδένες του λαιμού.

  • Διαταραχές λόγου (ρινική ομιλία).

 

Η διάγνωση γίνεται μέσω της ενδοσκόπησης από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Εναλλακτικά, συστήνεται ακτινογραφία της περιοχής, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση του παιδιού στην ακτινοβολία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η εξέταση μελέτης ύπνου για τη διαπίστωση της υπνικής άπνοιας.

 

Όταν οι υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του παιδιού, απαιτείται η αφαίρεσή τους μετά την ηλικία των 3 ετών. Η επέμβαση ονομάζεται αδενοτομή. Γίνεται με πλήρη αναισθησία, διαρκεί περίπου μισή ώρα, είναι σχεδόν ανώδυνη και πολύ ασφαλής . Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα αμυγδαλεκτομή ή/και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά. Συνήθως απαιτεί νοσηλεία μερικών ωρών (ή μίας ημέρας αν πραγματοποιήθηκε και αμυγδαλεκτομή). Τα αποτελέσματα της είναι άμεσα. Σπανιότατα παρατηρείται διόγκωση του ιστού που παρέμεινε μετά την επέμβαση.

 

Αν και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού, η αφαίρεσή τους δεν καθιστά το παιδί πιο ευαίσθητο στις λοιμώξεις.