Η ιατρός

Η Δήμητρα Ράπτη είναι παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του δικτυακού χώρου είναι η προώθηση του θηλασμού και η καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και τους συναδέλφους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

“Η κόρη μου παρουσιάζει εδώ και 15 ημέρες βουλωμένη μύτη, καταρροή και φτερνίσματα. Πρόκειται για αλλεργία ή κοινό κρυολόγημα;”.

 

Πρόκειται για μία συχνή ερώτηση των γονιών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνοιξης. Το κοινό κρυολόγημα είναι ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει την μύτη και τον λαιμό. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Η αλλεργία είναι υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες ουσίες όπως η γύρη. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της εποχιακής αλλεργίας μοιάζουν πολύ. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες διαφορές, που βοηθούν στη διάκρισή τους.

 

  • Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται συχνότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, συνηθέστερα τον χειμώνα.
  • Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος παρουσιάζονται βαθμιαία και διαρκούν 7-10 ημέρες. Αντίθετα της εποχικής αλλεργίας εισβάλουν απότομα και διαρκούν εβδομάδες ή μήνες.
  • Αν συνυπάρχουν πυρετός, πονόλαιμος, ανορεξία, κόπωση και αδυναμία, πόνοι στις αρθρώσεις και τους μυς πρόκειται για κοινό κρυολόγημα. Η φαγούρα στην μύτη, τα μάτια και το λαιμό είναι ενδεικτική αλλεργίας.
  • Η ρινική έκκριση στην αλλεργία και κατά τις πρώτες ημέρες του κοινού κρυολογήματος είναι αραιή σαν νερό. Αν στην πορεία γίνει παχύρρευστη κίτρινη ή πράσινη πρόκειται για κοινό κρυολόγημα.