Η ιατρός

Η Δήμητρα Ράπτη είναι παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του δικτυακού χώρου είναι η προώθηση του θηλασμού και η καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και τους συναδέλφους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

 

Η οστρακιά μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερη σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Οφείλεται σε ένα μικρόβιο, τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, τον βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα ή που υπάρχουν πάνω σε αντικείμενα πχ παιχνίδια. Από την στιγμή που θα μπει στον οργανισμό, απαιτούνται 1-4 ημέρες (σπάνια 7 ημέρες) για την έναρξη των συμπτωμάτων.

 

Αρχικά, προκαλεί φαρυγγίτιδα με υψηλό πυρετό, πόνο στον λαιμό, πονοκέφαλο, διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού και ίσως εμέτους και πόνο στην κοιλιά. Οι αμυγδαλές είναι κόκκινες, διογκωμένες και καλύπτονται από πύον. Σε 1-2 ημέρες εμφανίζονται πολύ μικρά σπυράκια σαν κεφαλή καρφίτσας, αρχικά στον λαιμό, τις μασχάλες και στις βουβωνικές περιοχές, που σε μία ημέρα επεκτείνονται και μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα. Το πρόσωπο είναι κόκκινο, αλλά η περιοχή γύρω από το στόμα είναι ωχρή. Η γλώσσα αρχικά είναι άσπρη και μετά από μερικές ημέρες έντονα κόκκινη. Γύρω από τις αρθρώσεις μπορεί να εμφανιστούν κόκκινες γραμμές, που ονομάζονται γραμμές Pastia.Το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί σε 3-4 ημέρες και σε 1 εβδομάδα μπορεί να παρατηρηθεί “ξεφλούδισμα” του προσώπου, των παλαμών και των δακτύλων για 5-10 ημέρες.

 

Η διάγνωση της οστρακιάς γίνεται από τον παιδίατρο βάσει των συμπτωμάτων του παιδιού και επιβεβαιώνεται με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος ή με τεστ γρήγορης ανίχνευσης του στρεπτοκόκκου (strep test).

 

Η θεραπεία γίνεται με την λήψη αντιβιοτικού για 10 ημέρες. Παράλληλα, βοηθούν τα αντιπυρετικά, οι γαργάρες για τον λαιμό, η χρήση κατάλληλων καλλυντικών για το δέρμα, η λήψη άφθονων υγρών και μαλακών τροφών και η ανάπαυση μέχρι την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών σε μερικές εβδομάδες από την εμφάνιση του εξανθήματος, όπως ο ρευματικός πυρετός και η οξεία σπειραματονεφρίτιδα.

 

Η οστρακιά δεν αφήνει μόνιμη ανοσία, που σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να την ξαναπεράσει στο μέλλον. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψή της. Για την αποφυγή της μετάδοσης συνιστάται η απομόνωση του άρρωστου παιδιού και ο καλός καθαρισμός των αντικειμένων που χρησιμοποιεί μέχρι να λάβει για 2 ημέρες αντιβίωση, όπως επίσης και καλό πλύσιμο των χεριών των ατόμων που το φροντίζουν.