Η ιατρός

Η Δήμητρα Ράπτη είναι παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του δικτυακού χώρου είναι η προώθηση του θηλασμού και η καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και τους συναδέλφους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

Έχω γάλα;

H ποσότητα του γάλακτος που παράγεται εξαρτάται από την συχνότητα, που το μωρό τοποθετείται στο στήθος. Ισχύει ο κανόνας προσφοράς και ζήτησης. Με υπομονή και σωστή τακτική όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, για όσο διάστημα επιθυμούν.

 

Έχω μικρό στήθος, μάλλον δεν μπορώ να θηλάσω!

Το μέγεθος του στήθους εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που περιέχει. Το γάλα παράγεται από τα λόβια, που δεν είναι μικρότερα στα μικρά στήθη.

 

Πρέπει να πάρω αντιβίωση. Να σταματήσω τον θηλασμό;

Οι περισσότερες κοινές αντιβιώσεις είναι συμβατές με τον θηλασμό. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, για οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα www.e-lactancia.org.

 

Πρέπει να αποφεύγω κάποια τρόφιμα, για να μην πάθει το μωρό κολικούς;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς περιορισμούς. Ακόμα και στην δύσκολη περίοδο των κολικών. Αν παρόλα αυτά συνδέετε την ανησυχία του μωρού με κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, αποφύγετε την κατανάλωσή του για περίπου 2 εβδομάδες.

 

Νομίζω, ότι το γάλα μου είναι πολύ αραιό, μήπως το μωρό δεν χορταίνει;

Η σύσταση του γάλακτος αλλάζει συνεχώς, με σκοπό να καλύπτονται οι ανάγκες του μωρού. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου θηλασμού το γάλα έχει διαφορετική σύσταση. Αρχικά “βγαίνει” πιο αραιό που ξεδιψά το μωρό και στην συνέχεια πιο πλούσιο σε λιπαρά που το χορταίνει και το παχαίνει.

 

Τι είναι το πρωτόγαλα;

Το πύαρ ή πρωτόγαλα είναι το κιτρινωπό παχύρρευστο υγρό που παράγεται τις πρώτες 3-5 ημέρες μετά τον τοκετό. Περιέχει αντισώματα, που ενισχύουν το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους, κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για τις πρώτες ημέρες ζωής και ορμόνες για την ομαλή σωματική ανάπτυξη. Με την πάροδο των ημερών η σύσταση του γάλακτος αλλάζει. Πρόκειται για το ώριμο γάλα.

 

Κάθε πότε να θηλάζω;

Μην εφαρμόζετε πρόγραμμα στον θηλασμό. Θηλάζετε, όσο συχνά επιθυμεί το μωρό. Πώς όμως δείχνει, ότι πεινάει; Αρχικά, ξυπνά, είναι ανήσυχο, σας αναζητά με το στόμα γυρνώντας το κεφάλι προς όλες τις κατευθύνσεις, ανοιγοκλείνει το στόμα, βγάζει έξω την γλώσσα του, βγάζει φωνούλες. Καλό είναι να ξεκινήσετε τον θηλασμό πριν αρχίσει να πιπιλάει τα χέρια του ή ακόμα χειρότερα να κλαίει. Μέχρι να ανακτήσει το βάρος γέννησης ξυπνήστε το για φαγητό κάθε 2 ώρες την ημέρα και κάθε 3 ώρες την νύχτα (από την έναρξη του προηγούμενου θηλασμού).

 

Σε κάθε γεύμα το μωρό να θηλάζει από το ένα στήθος ή και από τα δύο;

Μέχρι το μωρό να ανακτήσει το βάρος γέννησης, να αλλάζετε στήθος σε κάθε γεύμα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος. Στη συνέχεια να τοποθετείτε το μωρό μόνο στο ένα στήθος σε κάθε γεύμα, αφού η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπος αυξάνει βαθμιαία κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό χορταίνει;

Είναι ήρεμο, κοιμάται αρκετές ώρες και ξυπνά πεινασμένο, έχει τουλάχιστον 7 βρεγμένες πάνες το εικοσιτετράωρο και τα ούρα του δεν είναι έντονα χρωματισμένα, αυξάνει ικανοποιητικά το βάρος του (η αύξηση βάρους εκτιμάται πάντα από τον παιδίατρο), ακούγεται να καταπίνει κατά το θηλασμό.

 

Μπορώ να πίνω καφέ, τσάι, αλκοόλ ενώ θηλάζω;

Η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, το μαύρο τσάι, την σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και αϋπνία σε μερικά μωρά και ιδιαίτερα πρόωρα. Η περιορισμένη κατανάλωσή τους 2-3 φορές την εβδομάδα, αμέσως μετά το θηλασμό, είναι ασφαλής. Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε μία μερίδα αλκοολούχου ποτού 2 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν τον επόμενο θηλασμό. Αποφύγετε πλήρως την κατανάλωση αν το μωρό είναι νεογέννητο (κάτω των 6 εβδομάδων), πρόωρο ή έχει προβλήματα υγείας.

 

Έχω υψηλό πυρετό, να σταματήσω τον θηλασμό, μέχρι να αναρρώσω;

Αντιθέτως, μέσω του θηλασμού προσφέρετε στο μωρό έτοιμα αντισώματα, που θα το προστατέψουν σε περίπτωση που έχει κολλήσει. Παράλληλα, φορέστε μάσκα προστασίας και πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

 

Γιατί το στήθος πετρώνει τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό;

Αμέσως μετά τον τοκετό στο στήθος κυκλοφορεί μεγάλη ποσότητα αίματος, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γάλακτος. Αν δεν θηλάζετε συχνά, συσσωρεύεται υγρό στο στήθος και πετρώνει. Άρα, για την αντιμετώπιση θηλάστε αμέσως μετά τον τοκετό και όσο συχνά απαιτείται, μην χορηγείτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, πίνετε άφθονα υγρά, αποφύγετε τα στενά σουτιέν, τοποθετήστε στο στήθος παγωμένες πετσέτες μεταξύ των θηλασμών και ζεστές λίγο πριν τον θηλασμό, βγάλτε λίγο γάλα με το χέρι ή με το θήλαστρο πριν τον θηλασμό, ώστε να αποσυμφορηθεί το στήθος.

 

Πώς μπορώ να κόψω τους μαραθώνιους θηλασμούς;

Δεν πρέπει να τους κόψετε! Βοηθούν στην εδραίωση του θηλασμού, την ενίσχυση του σε περιόδους ταχείας αύξησης του μωρού και στην συναισθηματική του κάλυψη.

 

Πρέπει να παίρνω συμπληρώματα διατροφής, όσο θηλάζω;

Δεν είναι απαραίτητα, αν έχετε ισορροπημένη διατροφή.

 

Πότε να χρησιμοποιήσω θήλαστρο;

  • όταν πρέπει να λείψετε από το σπίτι π.χ για εργασία
  • όταν το μωρό νοσηλεύεται
  • όταν έχετε πολύ πληγωμένες θηλές
  • όταν γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθεί ο θηλασμός
  • όταν πρέπει να διακοπεί προσωρινά ο θηλασμός για ιατρικούς λόγους