Η ιατρός

Η Δήμητρα Ράπτη είναι παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του δικτυακού χώρου είναι η προώθηση του θηλασμού και η καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και τους συναδέλφους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Πρόκειται για ατελή ανάπτυξη της ουρήθρας δηλαδή του σωλήνα από τον οποίο διέρχονται τα ούρα και το σπέρμα. Το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται είτε στην βάλανο αλλά πιο χαμηλά από την φυσιολογική του θέση (βαλανικός), είτε στην κάτω επιφάνεια του πέους (πεϊκός), είτε μεταξύ πέους και οσχέου δηλαδή του σάκκου που περιέχει τους όρχεις (πεο-οσχεϊκός), είτε στο όσχεο (οσχεϊκός), είτε στο

περίνεο δηλαδή στην περιοχή μεταξύ του οσχέου και του πρωκτού (περινεϊκός). Όσο πιο μακριά βρίσκεται το στόμιο της ουρήθρας από την φυσιολογική του θέση τόσο πιο σοβαρός θεωρείται ο υποσπαδίας. Μπορεί να συνυπάρχει στένωση του στομίου της ουρήθρας, επιπέδωση της βαλάνου, ινώδης χορδή και κάμψη του πέους, περίσσεια του άνω τμήματος της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει την βάλανο) και έλλειμμα του κάτω. Έχουν ενοχοποιηθεί η κληρονομικότητα, η λήψη ορμονών από την μητέρα, παράγοντες του περιβάλλοντος που εμποδίζουν την αρρενοποίηση του εμβρύου (για παράδειγμα τα εντομοκτόνα), η ακραία ηλικία της μητέρας (μικρή ή μεγάλη) και η γέννηση παιδιού με χαμηλό βάρος γέννησης. Ο υποσπαδίας προκαλεί δυσκολία στην ούρηση σε όρθια θέση, επώδυνη στύση, δυσκολία στην συνουσία, ψυχολογικά προβλήματα. Σε σοβαρές μορφές, ουρολοίμωξη ή συνύπαρξη άλλων προβλημάτων από τα γεννητικά όργανα ή άλλα συστήματα απαιτείται έλεγχος ουροποιητικού (αν και υπέρηχος νεφρών συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις). Η αποκατάσταση (ουρηθροπλαστική) πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο παιδοχειρουργό σε ηλικία 6-18 μηνών.