Η ιατρός

Η Δήμητρα Ράπτη είναι παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του δικτυακού χώρου είναι η προώθηση του θηλασμού και η καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και τους συναδέλφους, με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

H πλατυποδία είναι φυσιολογική έως την ηλικία των 4 ετών γιατί οι τένοντες και οι σύνδεσμοι που στηρίζουν την ποδική καμάρα αναπτύσσονται σταδιακά έως τότε. Αν το παιδί παρουσιάζει πλατυποδία μετά τα 5 έτη και κυρίως αν παραπονιέται για πόνο ή κούραση στα πόδια του καλό είναι να εξετάζεται από παιδοορθοπεδικό. Αυτός θα αναζητήσει πιθανές ανωμαλίες των οστών ή των συνδέσμων

της περιοχής, θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένες εξετάσεις (πελματογράφημα για ανάλυση του τρόπου βάδισης, απεικονιστικό έλεγχο) αν χρειαστεί και θα αποκλείσει νόσους που προκαλούν πλατυποδία. Αν η πλατυποδία είναι ήπια, ασυμπτωματική και δεν αποτελεί μέρος μιας γενικότερης πάθησης χρειάζεται παρακολούθηση και ασκήσεις (βάδιση στο έξω χείλος του ποδιού, στις μύτες, στις πτέρνες, σύλληψη αντικειμένων με τα δάχτυλα του ποδιού, στάση με το ένα πόδι). Σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται (ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με παρεκτόπιση της πτέρνας προς τα έξω) με την κατασκευή (με την βοήθεια πελματογράφου) εξατομικευμένων πελμάτων που προσαρμόζονται στα υποδήματα. Η χρήση ορθοπεδικών παπουτσιών έχει ξεπεραστεί.